top of page

Zašto je uspavan vaš "neverbalni detektor" i kako da ga PROBUDITE!

Updated: Jun 12, 2023





Pogledajmo dosta čest scenario:


U nekom ranijem periodu ste se zainteresovali za temu neverbalne komunikacije.

Motivisani startujete potragu za novim neverbalnim signalima i njihovim tajnim značenjem.

Nakon kraćeg ili dužeg istraživanja različitih izvora prikupljate prvi set novih signala.

Gest prekrštenih ruku, osnovni izrazi lica, usmreavanje stopala i sl.

Motivacija je na najvišem nivou dok čekate da naučeno prvi put primenite u praksi. Ali!

Posmatrate kolege ili prijatelje u toku razgovora, ništa od signala se ne javlja

Primetite po neko prekrštanje ruku, namršteni izraz lica ili dodirivanje nosa ali šta vam to zaista govori? Da se osoba ne slaže? Da laže? Da je ljuta? Zbog čega?

Svaka sledeća procena pokazuje sličan rezultat i izvodi se sa sve većom rezervom da bismo se na kraju, svesno ili nesvesno, ipak vratili našoj intuiciji a neverbalne alate ostavili za "tamo jednom kad bude prilika".

 

Da li možemo uraditi nešto drugačije?


Nekoliko prethodno navedenih faza sam i sam iskusio te sledeće rešenje proizilazi kako iz ličnog iskustva tako i iz višegodišnje prakse i edukacije preko 1.500 klijenata različitih profila.


Promena samo jednog detalja u okviru vaše analize može napraviti drastičnu promenu u sveukupnom uspehu procene. Dodatno, isti detalj vas može pokrenuti u aktivnije istraživanje alata koji vam zapravo mogu koristiti u okviru vaše svakodnevne prakse.




Fokusirajte se na "okidač" neverbalne promene!


Gotovo je neverovatno koliko se malo pažnje posvećuje ovom možda i najvažnijem aspektu procene ponašanja.


Da biste bilo šta korisno saznali iz procene ponašanja, prvenstveno vam je bitno da što preciznije prepoznate "okidač" neverbalne reakcije odnosno šta je izazvalo gest/signal/promenu ponašanja!



Zašto?


Na primer da u razgovoru od 15min, kod sagovornika uspete da prepoznate 20 neverbalnih signala.

Ukoliko niste nijednom od signala pravilno odredili "okidač" koji ga je izazvao, vi nemate nijednu novootkrivenu informaciju koju možete iskoristiti. Posmatranje značenja signala bez poznatog "okidača" dovodi do zaključka koji je ili uopšten ili u sebi sadrži veliki rizik da će biti pogrešan.

Signal uznemirenosti bez jasnog "okidača" kod novog kandidata za posao može značiti mnogo toga. Možda je osoba nervozna zbog rasprave oko parking mesta pre sastanka? Možda vaš neki komentar nije bio na mestu? Možda falsifikuje relevantne informacije vezane za razgovor za posao?


Dodatno, uočeni "okidač" vam potvrđuje da je reč o relevantnom signalu/promeni ponašanja, ne bezazlenom češanju, nameštanju frizure i sl.



Kako ovo utiče na vas kao "lovca na signale"?


Prvenstveno vas fokusira da posmatrate na šta osoba reaguje u razgovoru. Nakon što prepoznate reč ili deo izjave od značaja, možete se detaljnije pozabaviti signalima koji su se pojavili. Ukoliko se pojavi gest čije značenje ne znate, ovo će vas dodatno motivisati da prvom sledećom prilikom istražite značenje istog. Čak i ako ne znate značenje gesta, ukoliko ste primetili "okidač" promene, imate siguran smer u kom dalje da povedete razgovor.


Ovim pristupom gradite bazu korisnih signala sa kojima se zapravo susrećete u oviru vaše privatne ili poslovne prakse.


Saveti za prve sledeće korake u vežbi?


Fokusirajte se na prepoznavanje "okidača" jedne promene ponašanja i odredite ga što preciznije. "Okidač" posmatrajte u okviru verbalnog sadržaja (lov na reč koja je izazvala gest). Nakon što prepoznate "okidač" pokušajte da detektujete i neverbalne signale koje je on izazvao. Za početak najlakše je pasivno posmatranje razgovora koji vode druge dve osobe ili posmatranje dijaloga na televiziji kako biste se što bolje posvetili novom cilju.


Želim vam srećan lov na signale!



Ukoliko želite pogledati isečak video prezentacije na temu "okidača" i ostalih faktora koji utiču na pouzdanost procene, pratite sledeći link:




776 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page